lauantai 8. elokuuta 2015

15/20
Eikä yksikään pelastunut- Agatha Christie

           >Pohdi teoksen ihmissuhteita.

18 toisilleen tuntematonta ihmistä kutsutaan saarelle, mutta sinne päästyään he huomaavat että se ei ole sitä miltä näyttää. 2 ihmistä on töissä saarella ja heistä kaikista alkaa yksitellen kuolemaan. Kaikkien huoneissa on lastenloru jossa joka säkeistössä yksi kymmenestä kuolee eri tavoin. He käyvät läpi saaren ja toteavat, että sielä on vain he kymmenen. Samaan aikaan aina kun joku kuolee häviää yksi pieni patsas ruokasalista.
              Heitä kaikkia syytetään jonkinlaisesta murhasta jota laki ei näe. Joko se on ollut vahinko tai joku on ollut vain osaisena he eivät ole jääneet kiinni. Mutta nyt joku haluaa, että ne turhat kuolemat kostetaan. Kaikki alkavat epäilemään toisia kunnes viimeinen luku päättyy ja kaikki ovat kuolleita. Epilogissa poliisi tulee paikanpäälle ja he ihmettelevät kovasti miten kaikki on tapahtunut.
              Pullopostin kautta he saavat tietää kuka murhat teki ja miksi. Hän halusi tehdä sellaisen arvoituksen, että kukaan ei pääsisi ollenkaan lähemmäs murhaajaa. Ja hän onnistuikin, mutta halusi kunnian kuitenkin itselleen ja kirjoitti kaiken ylös.

Ihmissuhteet ovat alussa epäröivät, sillä kukaan ei tunne toisia ja isäntää ei näy. He alkavat huomaamaan, että kaikki ei ole hyvin ja kun heitä syytetään murhista he haluavat pois. Joku oli kuitenkin suunnitellut kaiken eikä hän halunnut heidän lähtevän. Vieraat alkavat lämmetä toisilleen ennenkuin ensimmäinen murha tapahtuu. Se tuo heidät joillain tavalla yhteen, mutta toisen ja kolmannen kuoleman jälkeen he eivät tiedä voiko toisiinsa luottaa. Sen jälkeen kun he tietävät olevansa yksin ei ystävyys suhteet enään parane.
               Tuntemattomia yhdisti se, että he olivat jotenkin yhdistyneet murhaan, vaikka kaikki ei sitä myöntänytkään. Monilla oli joku hekilö johon he luottavat saarella, mutta se ei auta heidän pelkoa siitä, että he voivat olla seuraavina kuolemaan. He olivat joknun tuntemattoman pelinappuloita eivätkä he voineet tehdä mitään. He tietysti yrittivät, mutta tuloksetta, sillä he eivät luottaneet täysin kehenkään. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti