torstai 25. helmikuuta 2016

19/20
Piiat- Kathryn Stockett

             >Kirjan ihmissuhteet.
> <   > <   > <
Takakansi:
"Mustat ja valkoiset elävät rinnakkain mutta toisiaan tuntematta Jacksonin Mississipissä. Mustille naisille opetetaan, miten valkoisissa kodeissa palvellaan ja valkoisille, kuinka aviomies napataan. Juuri muita vaihtoehtoja ei elämä etelävaltioiden naisille tarjoa 1960-luvun alussa.
        Vanhan maailman murtuessa parikymppinen Skeeter ei aio päätyä kotirouvaksi. Mustien kotiapulaisten elämästä kirjaa kokoavan Skeeterin hanke on vaarallinen: palkolliset pelkäävät työpaikkojensa puolesta eivätkä isännät halua kohdata elämänsä toista totuutta. Mutta roturajatkaan eivät voi estää aitoa lämpöä ja kiintymystä."


> <   > <   > <
Valkoisten ja mustien ihmisten välillä oleva väli oli erittäin iso, jota kirjassa nähtiin. Kaikki heidän väliset ristiriidat jotka kirjassa tulivat esille olivat isossa roolissa kirjassa. Tilanteet joita kirjassa oli, olivat karjistettyjä, jotta lukija tajuaisi kuinka huonosti asiat olivat. Kaiken huonon keskellä kuitenkin oli paljon ystävyyssuhteita, rakkautta ja toivoa.

          Oli paljon asioita jotka toivat esille valkoisten ja mustien välisen raon. Ensinnäkin lait. Niissä ei ollenkaan otettu huomioon mustien ihmisten olosuhteita tai hyvinvointia. Mustilla ihmisillä ei ole sen mukaan merkitystä. Toiseksi huomioni sai mustien olosuhteet ja valintojen vara. Asuinalueet olivat eristetty erikseen mustille ja valkoisille ihmisille. Iso asia joka kirjassa oli, oli valkoisten ja mustien töiden erot. Mustat naiset palvevat valkoisten taloissa. He kasvattivat valkoisten lapset, kun taas heidän omat lapset käyvät töissä. Valkoisilla ja mustilla ihmisillä ei ollut vuorovaikutuksia toisiinsa monista syistä: mustia ei nähty ihmisinä, he eivät halunneet ongelmia (esim. väkivaltaa mustilta, kun he halusivat jotain), he yrittivät pitää valkoiset tyytyväisinä ja huolettomina, ja he eivät myöskään huomioineet ollenkaan ongelmaa sillä he olivat tottuneet näkemään mustat ihmiset oikeastaan orjina ja eläiminä.

          Toinen asia joita kirjassa tulee esille on väkivallan käyttö: helposti mustan ihmisen väkivallalla hallintaan saaminen ajattelematta, arvostuksen pieneneminen (jos sitä edes oli aluksi). Kirjassa tuli esille valkoisten ihmisten iso ongelma siitä saako mustat apulaiset käyttää heidän vessoja. Heidän mustat piiat kasvattavat lapsensa, tekevät kaiken ruoan, siivoavat, mutta silti he eivät ymmärä sitä miten he kehtaisivat käyttää samaa vessaa.


          Näemme monia artikkeleita/kirjoja/elokuvia joissa laitetaan esille naisten huonot olosuhteet, kun he eivät saaneet mm. äänestää, ja harvemmin mustien ihmisten ongelmista, mutta tässä kirjassa taas näkyivät molemmat ja sitä miten ihmiset yrittivät päästä yli poliittisista vääryyksistä. Amerikka tänä päivänä on tullut todella pitkälle näistä ajoista, onhan heillä musta presienttikin, mutta silti he eivät aina suvaitse erilaisia ihmisiä. Ehkä he eivät halua muutosta, tai he kokevat kaiken olevan hyvin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti