sunnuntai 1. marraskuuta 2015

17/20
Magian väri- Terry Pratchett

          
 >Etsi ja kirjoita kirjastasi lajityypin edustajana: etsi  fantasian / scifin / dekkarin/kauhun jne. tunnuspiirteitä.

Terry Pratchett on tunnettu siitä, että kirjoittaa fantasian "normaalista" absurdeja. Absurdi on hänen huumorin pohjana, esim. kirjassa kuoleman henkilö, joka tavallisesti olisi synkkä henkilö, kommentoi päähenkilölle, että luuli tämän olevan toisessa paikassa jossa kuoleman piti tulla. Se mikä siitä teki mielenkiintoisen on, että hän sanoi voivansa lainata hevosen jolla päähenkilö menisi sinne, jotta hän voisi kuolla missä pitikin.
Juuri tämä kirja kertoi maailmasta jossa maailma on litteä ja sitä kannattelee neljä norsua (neljässä ilmansuunnassa), jotka vuorostaan seisovat jättimäisellä kilpikonnalla joka liikkuu avaruudessa. Tämä on hänen versio siitä fantasian tunnuspiirteestä, jossa on oleellinen luomiskertomus johon se maailma perustuu. Tämä kirja oli korkeaa fantasiaa (jolla tarkoitan sitä, että se on eri maailmassa kun täällä. Mutta sen subgenressä taas kirja on siitäkin erilainen kuin esim. Harry Potter, että tämän ja sen maailman välillä ei ole väylää). 
            Iso osa fantasiaa on seikkailu ja sitä tästä kirjasta löytyi. Taistelut hyvän ja pähän  välillä löytyi myös, mutta sen usein luoma musta-valkoisuus siitä, että hyvät ovat x puolella ja olet paha jos et, ei ollut oikein selvä, vaan siinä oli harmaata aluetta. Siitä eii siis löytynyt yleistä musta-valkoista moraalia. Se iso sota jota näkee fantasiassa laidasta laitaan, myös ilmestyi, mutta Pratchetin omalla tavalla.
           Örkit, haltiat ja muut rodut eivät myöskään kaikki asuneet miten usein (kääpiöt luolissa ja röllit metsissä). Myös sellaista ”wise old wisard” henkilöä ei varsinaisesti ollut joka on tietynlainen tunnuspiirre päähenkilön, joka on pieni maalaispoika joka nousee kuuluisuuteen, rinnalla. Tämä pieni maalaispoika myös usein löytää jonkinlaisen maagisen esineen ja on ainoa joka voi voittaa taistelut ja ”maailma on hänen käsissään”. Jonkinlainen ennustus tästä on esillä myös monissa fantasioissa, ja välillä jokin vanha ihminen tämän pienen maalaispojan kylältä, onkin vanha kuningas, tai jonkin sorttinen.
- - -
             Kathryn Hume määritteli "fantasian kirjallisuuden toiseksi perusyllykkeeksi mimesiksen eli todelllisuuden jäljittelyn ohella. Hume määrittelee fantasian poikkeamaksi yleisesti tunnetusta todellisuudesta. Näin määriteltynä fantasia on yläkäsite erilaisille kirjallisuuden lejityypeille. Tälläsiä lajeja ovat esim. nykyaikainen fantasiakirjallisuus, tieteiskirjallisuus, maaginen realismi, surrealismi ja absurdismi. Koska fantasiakirjallisuudeksi kutsutaan nykyisin yhtä tällaista alalajia, yläkäsetteenä käytetään usein nimitystä spekulatiivinen fiktio".
https://fi.wikipedia.org/wiki/Fantasiakirjallisuus
            Mielestäni tämä kuvaa hyvin miten Pratchett ei kirjoittanut oletetulla tavalla fantasiaansa vaan teki siitä abdrudismin kautta erilaista.
Fantasiakirjallisuudessa kuvataan yliluonnollisia asioita, jotka tapahtuvat todellisessa tai kuvitteellisessa yliluonnollisessa maailmassa.
     http://www11.edu.fi/kunnari/index.php

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti